מדריך למטייל בטביליסי


מדריך למטייל בטביליסי

מה לעשות בטביליסי וטיולים מחוץ לעיר

גיל וליאורה תלו בנו מבטים ספק חומלים ספק מזלזלים כשסיפרנו להם על נסיעתנו הקרובה לטביליסי. הם היו שם לפני כעשור והיו להם רק מילים רעות לומר על העיר: "מכוערת, מטונפת, מוזנחת, עולם שלישי. ממש עזה. לא נשארנו בטביליסי דקה,״ הם רשפו, ״מיד המשכנו לטרקים בקזבגי ובסוונטי,״ אמרו בשביעות רצון עצמית השמורה לכובשי אנאפורנה.

“גם אותנו לא מעניינת טביליסי,״ הזדרזנו להצהיר כדי שלא יטעו בנו ויראו בנו זוג טוריסטים עירוניים, מודדי מדרכות וחורשי מוזיאונים, ״גם אנחנו לא נישאר בטביליסי דקה, מיד נמשיך אל הטבע והשלגים," התלעלענו בניסיון להציל משהו מהמוניטין שלי בבחירת יעדים, אבל האמת שרצינו לראות גם קצת כריסטמס. מה יש? סוף דצמבר עכשיו, והיהודים נוהרים בהמוניהם לניכר לקיים את המצווה, ועל אף שניסינו לקיים אותה קרוב לבית, במושבה הגרמנית בחיפה, לא הצלחנו לצלוח את הפקק שהפריד בינינו, והמשיכה למיצגי אורות בדמות איילים ומזחלות הייתה השנה גבוהה מהרגיל.

מדוע לבחור בטבליסי לחופשה חורפית?

  1. קרוב וקצר. טבליסי נמצאת במרחק שעתיים וחצי טיסה מתל אביב.
  2. זול. טיסה זולה יחסית (200 דולר) ושהות זולה יחסית במחירי המזון, הלינה והתחבורה.
  3. בסיס נוח לטיולי כוכב.
  4. במרחק שבין שעה עד שלוש שעות מהעיר ניתן להגיע לדרכים נופיות, לאזורים מושלגים (עיין ערך חרמון וסיפורי בלהה על פקקים) ומקומות מעניינים.
  5. החזרה לעיר בתום יום טיול היא הפגה נעימה ויש לה הרבה מה להציע בערבים.
  6. רצוי להעדיף בחורף טיול כוכב על פני טיול מתגלגל בשל החשש לסגירת דרכים בשל השלג.
  7. כל ההמלצות, כולל טיולי היום, תקפות כמובן גם לקיץ, אם כי מומלץ להימנע מהחודשים יולי אוגוסט שבהם שורר חום בלתי נסבל.
  8. ולסיכום: זול, קרוב, עיר, כפר, כריסטמס, שווקי חג, נוף, שלג.

אקדים ואומר שטיבליסי התגלתה כנקייה, אלגנטית ונעימה. היא הייתה מקושטת להפליא, חגיגית ונוצצת ולא נפלה מערים רבות באירופה. יש בה קסם של מזרח ומערב, היא קומפקטית וניתן למצות אותה ביומיים גג. היא אפופה היסטוריה ומסורת אך בה בעת תוססת ובועטת בפרץ אנרגיה מתחדשת.

טביליסי היוותה נקודת יציאה מושלמת לטיולי כוכב בטבע. היה נעים לחזור אליה בסוף יום טיול וליהנות ממסעדה נחמדה או בית קפה, לשבת באיזה באר, לצפות במופע פולקלור, או סתם  לשוטט בשדרה הראשית שלה, שבין סוף דצמבר לתחילת ינואר כוללת גם מתחם סגור של שווקי חג מולד עליזים ותוססים עם מוזיקה, הופעות רחוב וכל הג'אז.

בין טביליסי לעזה

כדי להבין את הפער בין הרושם שהותירה טביליסי על ליאורה וגיל לבין העיר שנגלתה לנו, יש לזכור שגיאורגיה היא מדינה עצמאית רק מאז 1991. עד אז הייתה תחת שליטה סובייטית, וגם מאז ידעה לא מעט מלחמות אזרחים ותהפוכות שלטוניות. גם רוסיה לא הרפתה את אחיזתה וב-2008 פלשה לגיאורגיה, הפגיזה את נמל התעופה של טביליסי וכבשה את העיר גורי. בניינים מחוררי כדורים עדיין קיימים בעיר גורי ו-115 אלף הפליטים שברחו ממנה משוכנים עד היום במחנה פליטים בין טביליסי לגורי במבנים מסוג קראווילות. המחנה נראה היטב מהכביש המחבר בין טביליסי לגורי.

רק בעשר השנים האחרונות ראשי הממשלה התפנו לרפורמות מקיפות, בהן מיגור העבריינות והפשע מרחובות הערים, השקעה בתשתיות ובסלילת כבישים, בניית מלונות, שיפוץ העיר העתיקה והפיכתו לרובע תיירות ובילויים, מסעדות, מועדונים, בתי קפה טרנדיים, קניונים מודרניים וחנויות מותגים – כל מה שיכול להצעיד את טביליסי ולהפוך אותה לעיר מערבית מודרנית.

מי שביקר בטביליסי לפני 10 שנים פגש אותה בתפר שבין הקומוניזם לדמוקרטיה וזה מסביר את הרושם שהותירה על גיל וליאורה.

 

ככה מוכרים בשר
בשר "מצונן" - איך זה בקיץ?
ככה זה נראה מחוץ לטביליסי

טביליסי - חוויית אירוח אותנטית

נחתנו באמצע הלילה היישר לבית של חנה ואלי, משפחה של ישראלים לשעבר. חנה ואלי מתגוררים בטביליסי עם שלוש בנותיהם וחלק מחדרי הבית משמשים כחדרי מלון בנוסח airb&b. מחלון הסלון שלהם נשקפת פנורמה מרהיבה של חומת העיר העתיקה המוארת. הסלון והחדרים מעוצבים בסגנון גיאורגי הארד קור –  או אם תרצו, ברוח ימים אלה –  בסגנון "הכלה מאיסטנבול".

ולמה לא ללכת ישר למלון המפונפן?

שאלה טובה! הייתה בי סקרנות לראות איך נראה באמת בית גיאורגי מפנים והייתה בי הנכונות לתרום את גופי למען מדע הבלוגינג כדי לדווח.

אלי וחנה הם מארחים מכניסי אורחים, לבביים ונדיבים,  שהעניקו מיד את התחושה כאילו הגענו לבית של חברים. אלי אסף אותנו מהשדה ובדרך למדנו ממנו המון על החיים בגיאורגיה על הקהילה היהודית, על השקעות בנדל״ן ועל קשיי הקיום במדינה שהשכר הממוצע בה הוא 300 דולר לנפש. השיחה נמשכה אל תוך הלילה, בסלון הבית, על כוס תה, עד שקרסנו.

בבוקר חנה השכימה לפנינו והכינה חינקלי גבינות לארוחת הבוקר. השולחן היה ערוך במיני מעדנים גיאורגים וריבות ביתיות מעשי ידי חנה. תוך כדי ארוחה המשכנו לשוחח והיה מרתק לפתוח צוהר לחיי היום יום שלהם. חנה ואלי צמאים לחברת ישראלים ושמחים מאוד על כל אורח ישראלי שמגיע אליהם. כיוון שעוד תכננו לראות את טביליסי בשארית היום, נפרדנו בצער, אבל עם טעם של אירוח ביתי חם וידידותי. אם תרצו מקום לינה זול (100 שקל לזוג), נקי וחם ועל הדרך לראות בית גיאורגי עירוני אמיתי – ממליצה על "הבית של חנה".

בין ישן לחדש - שדרות רוסטבלי (Rustaveli Ave) וכיכר החירות (Freedom Square)

טביליסי קיבלה אותנו בשמים כחולים ובטמפרטורה של 6 מעלות, שלמרבה הפלא היו נעימות מאוד. מתברר שאין דין שש מעלות בניכר כדין שש מעלות בישראל. התחלנו להתגלגל משדרות רוסטבלי האלגנטיים והמקושטים לחג המולד, דרך כיכר החירות לכיוון העיר העתיקה. שדרות רוסטבלי הם השדרה המרכזית בעיר ונחשבים לשאנז אליזה של טביליסי. הם כרטיס הביקור של הבירה והם מייצגים את המודרני, החדש והמערבי. לאורך השדרות עצי אדר ענקיים, שכרגע עומדים בשלכת, אבל הצמיחו לכבוד החג נורות לד ושאר קישוטים. בצד המבנים בסגנון אר-נובו שלאורך השדרה, קיים מבחר מרשים של בתי קפה, מסעדות, חנויות מעוצבות של רשתות אירופיות וחנויות מותג אלגנטיות. במרכז השדרה מבנה הפרלמנט המרשים, בית האופרה וקניון "גלריה" – המהודר אך הכה יקר.

 

פארק רייק (Rike Park), גשר השלום ורכבל פנורמי

פארק רייק הוא פארק חדיש לאורך נהר הקורה שחוצה את העיר. המבנה המרשים ביותר בפארק הוא היכל המוזיקה והתערוכות שמעוצב כמו שני צינורות ענק עשויים מתכת וזכוכית שמחוברים מצד אחד. המבנה המרשים תוכנן על ידי האדריכל האיטלקי מסימיליאנו פוקאס, שתכנן גם את מרכז פרס לשלום.

גשר השלום שנחנך רק ב-2019 נחשב אף הוא לפנינה אדריכלית בעיצוב איטלקי (מיקלה דה לוקי) והוא שנוי במחלוקת בקרב הגיאורגים. חלקם טוענים שהוא שובר ומפריע לרצף הנופי של העיר מכיוון הנהר, אחרים טוענים שיש לו מראה מודרני ועכשווי מדי. על כל פנים מדובר בגשר יפהפה, מחופה זכוכית ומרשים – במיוחד בלילה – בזכות אלף נורות הלד הצבעוניות המותקנות בו. המראה מרהיב. הגשר מחבר בין העיר העתיקה לחדשה ומאפשר גישה נוחה לאזור הבילויים ולרכבל.

הרכבל, (Aerial Tramway) מצודת נארקילה (Aerial Tramway) ואמא גיאורגיה

מי שביקר בטיבליסי לפני 2012 וביקש להגיע למצודה העתיקה ולראות את העיר מלמעלה נאלץ לעשות זאת עד אז באמצעות טיפוס מפרך. הרכבל חוסך את העלייה המתישה תמורת ארבעה לארי ומאפשר ליהנות מן המבצר בנשימה סדורה, מהכנסייה ומהגנים הבוטניים. לחובבי האקסטרים יש גם אומגה.

תוך כדי עלייה ברכבל נגלה הנוף היפה של העיר ושל הנהר החוצה אותה. עם ההגעה, לאורך השביל עד "אמא גיאורגיה" יש דוכני מזכרות ומספר נקודות תצפית וצילום יפות.

אמא גיאורגיה – פסל אלומיניום בגובה 20 מטר שנראה כמעט מכל נקודה בעיר. ביד אחת

היא אוחזת האמא-פסל קערת יין – עבור אורחים שפניהם לשלום ובידה השנייה חרב – המזומנת למי שפניו למלחמה.

מצודת נארקילה (המצודה הבלתי חדירה) משקיפה על העיר טביליסי ממרומי גבעה המשקיפה על העיר והנהר. המצודה העתיקה (מאה שביעית) החליפה לאורך המאות כמה ידיים בהתאם לכובשים.

 

העיר העתיקה, מדרחוב שרדאני

קל להתאהב בעיר העתיקה וללכת לאיבוד בסמטאותיה הצרות מרוצפות האבן ובמרפסות העץ המגולפות בסגנון אוריינטלי. האזור הזה שפעם אכלס את יהודי העיר עבר שיקום, שיפוץ ושינוי בעשר השנים האחרונות, במיוחד לאחר גל העלייה הגדול של יהודי גיאורגיה. היום זהו המרכז התוסס והתיירותי של העיר ומדרחוב שרדאני מרכז את הפאבים והמועדונים לכל טעם ולכל דורש.

 הרחוב הראשי בעיר העתיקה הוא קוטה אפקזי  Kote Afkhazi ויש בו הכל: מסעדות, בתי קפה, המרת מטבעות וסוכנויות רבות המציעות טיולי יום מחוץ לעיר במחיר שבין 40-50 לארי לאדם.

מדרחוב שרדאני – מתברר שיש בטביליסי גם חיי  לילה, וזה המקום לטעום מפאבים ומועדונים, בארים או מסעדות. אווירה תוססת עד השעות הקטנות של הלילה. ממוקם בכניסה לעיר העתיקה, קרוב לנהר.

 

רובע המרחצאות - כיפות מבצבצות
מדרחוב שרדאני
כנסיית סיוני בעיר העתיקה
צ'ורצ'וחלה - אי אפשר להימלט מהן
דוגמה למרפסת

כל נקודות העניין שתוארו לעיל נעשו בהליכה רגלית נינוחה, מפתח המלון בשדרות רוסטבלי, במשך שעות אחדות, וכללו גם ישיבה ארוכה ונינוחה באחת המסעדות בעיר העתיקה. הזמן הספיק כדי לחזור למלון למנוחה ולהתארגן לקראת ערב הפולקלור. 

מסעדות פולקלור

רבות דובר שמסעדות הפולקלור הן תיירותיות מדי וממוסחרות מדי. באופן אישי אין בי אנטגוניזם מובנה ל"אטרקציות תיירותיות" ואני מאוד פתוחה אליהן כיוון שמי אני ומה אני אם לא תיירת או אם תרצו – טוריסטית.

שתי המסעדות הפופולאריות בעיר הן:

Restaurant Mravaljamieri  (טלפון להזמנות טלפון 995568810440+) ו- TSISKVILI (טלפון להזמנות 995322005555+)

 בחרנו ב- Restaurant Mravaljamieri  בעקבות המלצות. מומלץ להגיע הדורים במידה. מסעדת …. היא יותר אולם אירועים עצום מאשר מסעדה. חלל עצום ממדים שאנשים חוגגים בו חבורות חבורות שמחות שונות כמו אירוסין או ימי הולדת. על הבמה להקת נגנים וזמרים והרקדנים פורצים במחולות מתחתיה. המוזיקה יפה וסוחפת. למחרת היום ועד סוף הטיול ביקשנו מהנהג שלנו רק מוזיקה גיאורגית על אף שהיה מצויד במיטב רפרטואר המוזיקה המזרחית הישראלית.

נגן וידאו

אתרים שביקרנו בהם בתום יום טיול מחוץ לעיר

5/5
טביליסי

פארק מתצמינדה והפוניקולור

פארק יפהפה המתפרש על שטח ענק בראש ההר. יש בו מתקני שעשועים לילדים ומספר אטרקציות שהשווה מכולן היא הסיבוב על הגלגל הענק. ההגעה המומלצת ביותר לפארק היא באמצעות הפוניקולור. בלילה יש נוף פנורמי של העיר המוארת. ניתן להשקיף עליו תוך כדי אכילת עוגה במסעדת פוניקלור.

מרחצאות אבנותובני

פירוש המילה "טבּילי" בגאורגית הוא "חמים", ומכאן "טבּיליסי" - "מקום חמים". רובע אבנותונבני - רובע בתי המרחץ נמצא בחלק העתיק של העיר, ברחוב אבנו Abano St, שם נמצאים מעיינות הגופרית החמים הנובעים עד היום מן האדמה. יש מבחר מרחצאות זה על יד זה ואם יש לכם די זמן לכו על זה. רוב המרחצאות ממוקמים מתחת לאדמה ורק גגותיהם המעוגלים מבצבצים מעל פני האדמה. בית המרחץ הכחול שבתמונה הוא היחיד שמעל הקרקע. הרחוב עצו יפהפה, גשרי אבן בנוים מעל נחל קטן שבין המרחצאות. לכו עד קצה הרחוב עד לגשר המנעולים.

בית הכנסת הגדול

בית כנסת הגדול ברחוב קוטה אפחזי 45 , הוא מבנה מרשים מאוד. מומלץ לעלות גם לקומה השנייה הפתוחה בעיקר בחגים וימים נוראים. בית הכנסת משמש את הקהילה המקומית הוותיקה.

שלט i love Tbilisi

אטרקציה תיירותית פאר אקסלנס. צילום - לפרוטורול.

מלונות מומלצים בטביליסי

האזורים המועדפים על תיירים נחלקים בין מרכז העיר – כיכר החירות ושד' רוסטבלי, לבין אזור העיר העתיקה, עתיר המסעדות, בארים ובעל האווירה התוססת.

מלונות מומלצים במרכז העיר:

Gallery Palace:  מלון 4 כוכבים החביב מאוד על הישראלים והפך למושבה של ממש. 

Rustaveli Hotel :  תחנת המטרו Rustaveli נמצאת במרחק 500 מטרים מהמלון. החדרים מציעים טלוויזיה במסך שטוח, מיני בר ושולחן עבודה. אינטרנט אלחוטי זמין בחינם בכל האזורים.

Citrus Hotel

מלונות בסביבת העיר העתיקה:

Ambassadori Tbilisi Hotel

Tiflis Palace

Shota @ Rustaveli Boutique Hotel

מסעדות ומנות מומלצות בטביליסי

חצ'אפורי כהלכתו - לא רואה ממטר את אחיו הישראלים
חצילים מגולגלים בתערובת אגוזים. מנת פתיחה חובה
קבב בלאפה, חצילים, תפ"א, סלט רענן ורוטב שזיפים ירוקים
חינקלי - אלא מה

סיור מודרך בעיר העתיקה של טביליסי
סיור מודרך בן ארבע שעות ברובע העתיק המקסים בליווי מדריך מקומי. מומלץ כדי לגלות  את הרחובות הצדדיים והנחבאים של טביליסי, מבנים מהמאות ה-18 וה-19, השפעות על הארכיטקטורה ממזרח וממערב, חצרות אחוריות, כניסות מיוחדות למבנים מיוחדים שומרים על יופיים במשך מאות שנים.

קישור לסיור בעיר העתיקה של טביליסי

Booking.com

טיולי יום מחוץ לטביליסי

טיול 1 – טיול יומי לחבל קאחתי, חבל היין, ועיר האהבה סיגנאגי 
 חבל קאחתי,  הוא אזור של כרמים, יקבים ויינות, הממוקם מזרחית לטביליסי. הדרך עוברת בין כפרים, טבע ונוף. הטיול כולל 
ביקור ביקב בוטיק והסבר על אופן ייצור היין ביקב וכן סדנה להכנת צ'ורצ'חלה – הממתק הלאומי. היום מסתיים בביקור בעיירה ציורית מהמאה ה-18 סיגנאגי, המכונה עיר האהבה בזכות יופיה.

להזמנת יום טיול
טיול 2 – טיול בדרך הצבאית לכיוון גודאורי וקזבגי
זהו יום של טבע מדהים ונופים בדרך הצבאית, המקשרת בין גיאורגיה לרוסיה. הדרך עוברת דרך אגם זי'נוואלי המרהיב, במצודה העתיקה מהמאה ה- 16 אננאורי ודרך תופעת הטבע
המרשימה – התמזגות של שני  הנהרות: הארגווי הבהיר וארגווי הכהה. סמוך לגודארי עוצרים במונומנט האחווה בין העם
הרוסי לעם הגיאורגי. בגודאורי ניתן לעשות סקי או ליהנות מאטרקציות חורף כגון אופנועי שלג וטרקטורונים, או מצנחי רחיפה.

להזמנת יום טיול

טיול 3 – טיול לבקוריאני בורג'ומי ומערות אופליסציחה 
אופליסציחה – עיר מערות מדהימה מהמאה השביעית לפני הספירה, הממוקמת מערבית לטבילסי. משם ממשיכים לעיירת מעיינות המרפא, בורג'ומי ולפארק הלאומי שלה. בפארק בריכות גופרית טבעיות. בחורף זו חוויה לטבול במים החמים כשהכל מושלג בחוץ. 
גם בעיירת הסקי בקוריאני, הנמצאת במרחק חצי שעה נסיעה משם ניתן ליהנות מסקי או אופנועי שלג.

 להזמנת יום טיול

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

Facebook Comments


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

5 מחשבות על “מדריך למטייל בטביליסי