מדריך למטייל בדרום הודו – קראלה


קראלה - דרום הודו - מדריך למטייל

 קראלה, או בכינויה: ,God's Own Country מוגדרת על ידי הנשיונאל ג'יאוגרפיק כאחד מעשרת גני העדן שבכדור הארץ. יש בה רשת תעלות ואגמים המכונים backWaters שהשיט בהם מספק נופי גן עדן, שדות אורז בירוק זרחני ומטעי תה המכסים גבעות במעטה קטיפתי ירוק עז. יש בקארלה חופים, מפלי מים, מקדשים, פסטיבלים, גו'נגלים ו- wild life.

קארלה מתוירת מעט מאוד על ידי ישראלים. אם אתם נמנים עם אלה שנרתעים מהודו, קראלה היא המקום להתחיל בו. המדינה עשירה יחסית, אחוז יודעי קרוא וכתוב מתקרב ל-100, המדינה נקייה באופן יחסי ותושביה חביבים, ידידותיים ומסבירי פנים. קארלה היא מה שנקרא הודו לייט, או הודו למתחילים.

דרכי הגעה: טיסה למומבאי ומשם טיסה פנימית לקוצ'י (קוצ'ין). ניתן לבחור בטיסה הישירה והיקרה של אל על או בטיסת קונקשן. אני נסעתי דרך אתיופיאן איירליינס ועל הדרך ביקרתי גם באדיס אבבה באמצעות סיור חינם של חברת התעופה. (לחצו לקריאה)

התניידות בתוך המדינה: תחבורה ציבורית (מומלץ פחות) או נהג מונית/ריקשה.

נעזרתי ב-ganesh-voyages החברה מנוהלת על ידי בחור צעיר, בעל תודעת שירות מפותחת ביותר. מגיב תוך שניות למייל ויוצר מיידית קשר טלפוני. במהלך השהות בהודו נמצא בקשר יומיומי, בוקר וערב ומוודא שהכל לשביעות רצונך.

לינה: מגוון מקומות הלינה מותאם לכל כיס. החל מגסטהאוסים ב-20-30 ₪ ללילה (בלי שירותים ומקלחת), דרך הום סטיי ברמה גבוהה (כ-50 דולר ללילה) ועד מלונות מדורגי כוכבים במגוון מחירים – מ-50 דולר ועד כמה מאות דולרים.

לקריאה על מלונות מומלצים כאן

עונה מומלצת ומזג אוויר: בין אוקטובר למרץ, לאחר המונסונים. הטמפרטורות נעות סביב 27 מעלות במערב המדינה, לאורך קו החוף ו-17 מעלות במזרח, במקומות שהם בגובה כ-100- מ' מעל פני הים.

ואלה הסיבות שלי שבזכותן שווה להגיע לקראלה:

 כדי לזכות בקבלת פנים מלכותית – שדה התעופה קוצ'י (קוצ'ין)

קבלת פנים בשדה התעופה עם מחרוזת פרחי יסמין

בשום מקום בעולם לא המתין לי מישהו בשדה התעופה כדי לקבל את פניי  במחרוזת פרחי יסמין שענד לצווארי כאילו הייתי אורחת חשובה שהגיעה לביקור רשמי ממלכתי. אבל כך קרה בהודו, וכך קרה שהמחווה הקטנה והמרגשת הזאת פוגגה את שרידי התנגדותי לתת היבשת ומאותו רגע החלטתי להתמסר לה והפקדתי את חיי בידי ג׳ינו הנהג, שהתגלה עד מהרה כנהג וירטואוז ומחונן, שבהמשך זכה לכינוי ג׳ינו הג׳יני.

כל כך שמתי את מבטחי בג׳ינו עד שקיבלתי בשיוויון נפש את העובדה שהוא נוסע נגד כיוון התנועה, עוקף כל דבר שזז, שגם הוא מתייחס לקו הלבן כאילו היה נתיב נסיעה שלישי בכביש הדו מסלולי, שהצופר הוא מעין הילוך שישי ושמירת מרחק של מילימטר עם המכונית ממול היא מרחק סביר ובטוח. ג׳ינו השכיל להשתחל בין המכוניות והריקשות כמו צלופח אמפיבי ובסינכרון מושלם בין הצופר, הברקס, ידית ההילוכים וסיבוב ההגה. מחונן, כבר אמרתי?

אמרתי אבל לא רק. גם השגחה עליונה משולשת הייתה עימנו: צלב משתלשל מן המראה, פסלון של האל גאנש על הדאשבורד ואחד אלוהינו בלב. עם מטרייה אווירית אלוהית כזאת – מי יכול עלנו? לכן לא נותר לי אלא להדביק את קצה אפי לחלון ושג׳ינו ישבור את הראש עם התנועה הכאוטית, שרק נהגים הודים יכולים לה.

כדי לזכות בקבלת פנים משפחתית – קומראקום

 היעד הראשון, מיד לאחר הנחיתה בקוצ'י, היה קומרקום – עיירה כפרית מוקפת שדות אורז ותעלות מים, שהנסיך צ׳ארלס בחר לחגוג בה את יום הולדתו ה-65, יחד עם קאמילה, בריזורט מפואר. כאוהדת מושבעת של בית המלוכה הבריטי, גם פרט הטריוויה השולי הזה לא חמק ממני ודי היה בו כדי לכלול  את קומראקום במסלול שלנו, כי מה שטוב לנסיך מווילס בטח ובטח טוב גם לדוכס ולדוכסית מקרית חיים,  הענודים במחרוזות פרחי יסמין מלכותיים.

כיוון שלא רצינו להטריח את עיריית קומארקום בקבלת פנים ממלכתית ובסידורי אבטחה מעיקים, החלטנו להפוך את ביקורינו חשאי ושמרנו על פרופיל נמוך. במקום הריזורט היוקרתי השמור לבני אצולה, בחרנו בהום סטיי של דיוויה ודאליפ, כי הכי כייף לגור בשכונה, עם אנשים מהמעמד הפרולטרי שלנו ולהתאחד עם פועלי כל העולם.

והפרולטרים לא אכזבו. מיד עם היוודע דבר הגעתנו התקבלנו בשכונה כאילו היינו מינימום בני דודים מדרגה ראשונה שהגיעו לביקור, פתחו את ביתם ולבם והיו להוטים לארח לצ׳אי ולספר בפתיחות על עצמם, עיסוקם וחייהם. מאור הפנים, החיוכים והיחס הלבבי היו שובי לב.

ההום סטיי של דיוויה ודאליפ נושק לתעלת מים, שהיא חלק ממארג התעלות והאגמים המרכיב את 900 הק״מ של הבאקווטרס.  קומארקום כעיירה כפרית-חקלאית ואירוח ביתי בהום סטיי הייתה אחת מתוך שלוש הדרכים שבחרנו לחוות את ה-באקווטרס. התעלה שורת בתים חד קומתיים.

קומראקום היא עיירה שלווה ופסטורלית שהאטרקציה בה היא ההזדמנות לראות מקרוב את  חיי המקומיים. די לטייל בה בין הבתים, בשדות האורז ובין תעלות המים הקסומות. הטיול בין התעלות מניב עשרות פניות של מקומיים שמציעים סיבוב בסירת מנוע בין התעלות. לבסוף נעתרנו.

כדי לעוף על האוכל

ארוחת בוקר ראשונה בהודו: בהום סטיי בקומארקום. הארוחה מוגשת אל מרפסת החדר, המשקיף לתעלה מחופה עצי קוקוס, ופאפאיה: על המגש כמה כופתאות לבנות מחומר לא מזוהה וקערית מרק עם נוזל חום ברמת סמיכות בינונית, שביצים קשות משכשכות בו. סה טו. אני די בשוק, אבל לא יכולה להתלונן. כששאלו אותי ערב קודם איזו ארוחת בוקר אבחר: אינדיאן אור אינטרנטשיונאל? השבתי ״אינדיאן, אוף קורס״. כששאלו – eggs 🍳 דמיינתי חביתה ושוב אמרתי אוף קורס. ומשהגישו את שביקשתי, בלי עזרי אכילה מערביים, הבנתי שלא נותר אלא לאחוז בכופתה, לטבול אותה בנוזל ולקוות לטוב. מה אומר לכם: עפתי. לא יודעת ממה יותר – מהטעים או מהחריף, אבל כזה היה המפגש הראשון עם ארוחת בוקר הודית ועם הכופתה הלבנה שנקראת אידלי והיא עשויה מקמח אורז ועדשים לבנות מותססות. השילוב שבין האידלי למרק יוצר קסם קולינרי מופלא ובלתי מפוענח, שבהמשך התגלה כמזין ומשביע, מספק אנרגיה טובה להמשך היום בלי תחושת כבדות ומלאות.

עוד על נפלאות האוכל ההודי

כדי לא לראות טיגריס בטראק בפריאר – קומילי

באופן מאוד לא אופייני לי, מצאתי עצמי בוקר אחד משכימה קום לפני קריאות ההשכמה של הקופים מהג׳ונגל הצמוד לחדרנו בגסטהואס, עולה על נעלי ספורט וצועדת על קיבה ריקה מקפה וארוחת בוקר אל הג׳ונגל הקרוב למקום מגוריי כדי לחזות בפילים ברחצת הבוקר ובטיגריסים המשחרים לבשר אדם לארוחת בוקר.

נראה שהתרשלתי משהו בהכנת שיעורי הבית בנוגע לשמורה, והעובדה שמדובר באחד מריכוזי הטיגריסים הגדול בהודו נשמטה ממני. מסיבה זו לא הבנתי את המולת ההכנות הלחוצה של צוות הריינג׳רים, את כלי הנשק שנשאו עימם, את החותלות שנתנו לנו לגרוב כדי למנוע חדירת עקרבים לנעליים ובעיקר לא הבנתי שאני נדרשת לצעוד ברגע זה חמישה קילומטר, על קיבה ריקה. משום מה דמיינתי וציפיתי לרכב ספארי, שיספק לי נוחות ותצפית נוחה ומוגנת בטיגריסים כי מה שעובד ברמת גן חייב לעבוד גם בהודו. אבל כאשר אבדתי, אבדתי  – ואל לי לקלקל על הבוקר את דעתם החיובית של ההודים עלינו,  וחוץ מזה שהערכתי מאוד את ההיערכות. יש לאמריקאים מה ללמוד מההודים באיך לשלוח תיירים אל הטבע הפראי: באלסקה למשל, הותירו אותנו לנפשנו עם הדובים, עם הנחיות מצחיקות של לייצר רעש עם פעמונים ואם אין לכם – פשוט תשירו, או להתיז ספריי נגד דובים במקרה של מפגש בלתי אמצעי. וכאן? אמריקה זה כאן! ריינג׳רים חמושים ותרמיל אוכל אישי לכל צועד עם לוגו השמורה: ובכל תרמיל – הס פן תעיר – ישן לו בקבוק מים, תפוח, מנדרינה, קרטון מיץ תjפוזים, אידלי ומרק ארוז בשקית ניילון (!) – עדיין לא שמעו על הפטנט שנקרא סנדוויץ׳.

יעברו חמישה קילומטר וכמה גוויות של חיות – עדות לפעילות הטיגריסים – עד שאפגש עם ארוחת הבוקר הזאת, אבל בל נקדים את המאוחר. בינתיים, יותר משדאגתי לטיגריסים, דאגתי לעמוד בקצב הקבוצה, שהורכבה מלאומים שונים, שחלקם לפחות –  פחות אוהד את ישראל, ושוב, זה לא היה המקום להוכיח שצה"ל לא מכשיר כראוי את הבנות.

בקילומטר הארבע וחצי, החל לבצבץ מתוך הסבך מראה קסום של אגם ירקרק, שעליו היינו אמורים לצאת לבמבו ראפטינג – אם כי קשה לכנות כראפטינג את מה שהיה לא יותר מציפה נינוחה על אגם רגוע וחלק, אבל למי אכפת. העיקר לאכול את ארוחת הבוקר, לנוח על הבמבו ולדחות את המחשבות על חמשת הקילומטרים שמחכים לי בדרך חזרה.

ואלה החיות שלא ראינו גם בדרך חזרה; פילים מתרחצים, טיגריסים טורפים, קופים צורחים. ההסבר הרשמי: הפילים קמו מוקדם מאוד היום, והטיגריסים? היצור האנושי האחרון שפגש בהם מת ב-1908 והקופים – סתם בא להם להסתתר בין צמרות העצים. ולא, אין כסף חזרה.

אגם פריאר
ביער ביער, בג'ונגל בג'ונגל
שיעור עברית לריינג'ר: איך אומרים בעברית ליטל מאנקי? קופיף!
סימן שהיה פה טיגריס!
במבו ראפטינג - רגוע יותר ממה שזה נשמע
תמונת ניצחון לסיום
ככה יוצאים לטראק

כדי לרכוב על פיל – קומילי

סנג'ו הוא מאהוט. מאהוט הוא מאלף פילים, וסנג'ו הוא המאלף של מירה הפילה, המתגוררת עם עוד כמה חברים וחברות בחוות אלפנט ג'נקשן בקומילי. כדי לזכות באמונה של מירה, נדרש המאהוט לעבור הכשרה מיוחדת, בת שלושה חודשים, בהתאם להנחיות האגודה לרווחת הפילים בטריצ’ור שבקראלה (Elephant Welfare Association of Trichur). 

העלייה לגב הפילה נעשית דרך רמפה שמשווה בין הגבהים, אך לא כאן הבעיה. הבעיה היא הפישוק העצום שנדרשתי לבצע, הרבה מעבר ליכולות הגמישות שלי, פישוק (ברוחב של פילה!), שאפילו בלרינות מהבולשוי לא נדרשות לו. מעבר לכך הייתי שמחה לדעת באותו רגע שמירה אכן מאולפת כמו שצריך ושלא נותרו בה שרידים פראיים שיגרמו לה לרוץ ריצת אמוק למעבה הג'ונגל ושעקבותינו יאבדו יחד איתה. אבל מירה, לפחות בצעדים הראשונים שלה איתנו על גבה, צעדה מעדנות, מתנדנדת קלות בין רגל לרגל ועשתה רושם שהיא מבינה את ההוראות שניתנו לה בהודית שוטפת.

הקרדיט לעשרות השוטים וסרטוני הווידאו מן המאורע – לסנג'ו, שבנוסף לשליטתו האבסולוטית במירה הוא שולט בכל מיומנויות הצילום בסמרטפונים ובניקונים למיניהם, והצילום הוא חלק מהשירות.

 הג׳ונגל נראה יפה יותר ממרומי גבה של מירה הפילה, אבל למרות הידיעה שהיא אינה עוברת התעללות והיא מוחזקת בתנאים טובים, מתגנבת לה תחושת אי נעימות. אנו מבקשים לסיים את הרכיבה ולתת לחיה לחיות. משם עוברים להאכלה, ומירה מקבלת ממני שני מלונים פרוסים לפלחים עבים. אחר כך היא נותנת מופע של נשיאת מוט במשקל חצי טון באמצעות החדק. האטרקציה הזאת כוללת גם אמבטיית פיל, שבו, תוך כדי ישיבה על גב הפיל, הוא זורק את החדק לאחור ומשפריץ מקלחת על הרוכב, אבל לא בא לי לחפוף באותו רגע וגם לא להתקלח בשפריץ פילים.  

כדי לדעת שפול קפה נולד אדום – קומילי

בני ג׳וזף מחוות גרין פארק הוא דור חמישי למגדלי תבלינים וצמחי מרפא. הוא חי עם משפחתו בחווה שהיא מעין משק אוטרקי, שבה הוא מגדל כמעט הכל: חיות, דגים, אורז, צמחי מרפא ותבלין ועצי פרי: קוקוס, בננה, אננס, תאנים, מנגו, אבוקדו ועוד. 

הידע שלו מרשים, ותמורת 100 רופי (5.5 ₪) הוא נותן סיור מאלף של שעתיים בין שבילי הממלכה שלו. הוא מדגים איך גומי ניגר מהעץ, איך מקלפים קליפת קינמון, איך נראה פול קפה טרי ( גרגר אדום), איך מסמר ציפורן (סיפורן) מתחיל כירוק, איך נראה שורש כורכום ומאין מגיעים חרוזי הטפיוקה, שהיא בכלל שורש, שנשלח לעיבוד במפעל. 

אין צמח מרפא או תבלין שלא צומח כאן באופן אורגאני וטבעי, ולבני שליטה מרשימה ברזי השימוש בהם. יש לו צמחים לריפוי אלצהיימר, סרטן, דלקות בדרכי השתן, מיגרנות ועוד מיני צרות. 

http://www.greenparkspices.com/

ככה פולי קפה מתחילים את דרכם לספל
בני ג'וזף במשק האוטרקי שלו
ככה פלפל נראה לפני שהופך לאבקה שחורה
בני ג'וזף מדגים פולי קפה

כדי לחוות את הבאקווטרס – אלפי (Allepey)

יש הרבה מקומות שאנו נוטים לכנות גן עדן, אבל יש רק מקום אחד שנקרא God's own country, ובתרגום חופשי – חלקת האלוהים הקטנה. 

ועל שום מה? כי זה המקום שבו בחר אלוהים להדגים איך חיינו אמורים היו להיראות, אלמלא נחש אחד שחירב לו את התוכניות. 

לקריאה על חוויית הבאקווטרס

כדי ללכת לאיבוד בשדות תה – מונאר

מונאר הממוקמת בגובה 1,600 היא עיירת היל סטיישן שהקימו הבריטים במטרה לברוח מהחום הלוהט, ולכן, ביחס להודו, ניתן לבקר בה לאורך כל השנה. הם אלה ששתלו את שיחי התה אשר נראים כמו שמיכת קטיפה רכה בצבע ירוק עז. 

מונאר נמצאת במחוז אידוקי, ובדרך אליה מומלץ לעצור בהר אידוקי, לתצפית נוף בנוסח גלויה שוויצרית – הרים ומפגש נהרות. 

האטרקציה המרכזית במונאר היא טיול בין שדות התה ומפגש עם הקוטפות. כל הום סטיי או גסטהאוס יכול לארגן את זה עבורך. בנוסף, ניתן לצאת לטיול ג'יפים באזור, העובר ביערות הסמוכים, בנהרות ומפלים.

הפארק הלאומי ארוויקולאם ממוקם במרחק 15 ק"מ מן העיירה. הפארק מספק תצפית מצוינת על האזור, על שדות התה ורכס הרי הגאת. מכאן גם ניתן להשקיף על הפסגה הגבוהה ביותר בדרום הודו, הר אנאמונדי – 2,695 מטרים.

ביקור במפעל תה: תמורת 100 רופי מקבלים סיור והסבר קצר על עלי התה ואיך מפיקים תה שחור, ירוק ולבן. אנחנו ביקרנו במפעל התה של המותג ריפל. ניתן לצפות על תהליך הייבוש והאריזה, אך החיסרון של הסיור הזה הוא שלא מאפשרים לצלם. ביציאה, כמובן, ניתן לרכוש מתוצרת המפעל ולהצטלם מול השדות.

כמה שנים חי צמח התה? שאל אותנו המדריך במפעל, ואיש לא ענה נכונה, כי צמח התה לא מת לעולם. אז קבלו תיקון: לא שדות תות לנצח – שדות תה. 

אטרקציות במונאר: פארק ארוויקולאם

סכר מטופאטי – mattupetty dam

תצפית מרהיבה מהר קאלווארי במחוז אידוקי, לפני ההגעה למונאר.

כל פרטי ההגעה כאן:

Kalvari Mount

משפחת קופים במונאר
תצפית מהר קלווארי
סכר מטופאטי - עוד מתנה מהבריטים
מפלי ריפל - תחנה בטיול הג'יפים

כדי לבקר בבית הכנסת פרדסי ברחוב היהודים – קוצ'י

בית הכנסת שנוסד בשנת 1568 ממוקם ב-jew town – רחוב היהודים. זוהי סמטה חמודה, עם המון חנויות לאקססוריז הודים וחפצי נוי עתיקים, עם מוכרים נודניקים במיוחד. התחושה – כמו לטייל בשווקי אנטליה בימי השולם העליזים. ההודים מזהים מיד את הישראלים ופונים אלינו ב״שלום״, ״מה נשמע״, ״רק לראות – לא כסף״. 

יהודים הגיעו לקוצ'ין מספרד ומפורטוגל לאחר גירוש ספרד והם כונו על ידי המקומיים "היהודים הלבנים". חלקת האדמה שעליה נבנה בית הכנסת ניתנה במתנה ליהודים על ידי הראג'ה של קוצ'ין. חדר מיוחד בתוך בית הכנסת, שלא תמיד פתוח לציבור, כולל סדרת ציורי שמן עדינים המתארים על כל סיפור הגעתם של היהודים לקוצ'ין. מתמונות העגינה בסירות על החוף ועד לקבלת הפנם של הראג'ה בכבודו ובעצמו.

לקריאה נוספת, באתר בית התפוצות

 

 

בית הכנסת פארדסי - פורט קוצ'ין
רחוב היהודים - פורט קוצ'ין

כדי להתפעל מרשתות הדיג הסיניות – קוצ'י

רשתות הדיג הסיניות הן אחת האטרקציות המרכזיות בקוצ׳י. מדובר במתקן אימתני, עשוי מוטות ומונע באמצעות גלגלת עם משקולת אבן. חמישה גברים מפעילים את הגלגלת כדי להשקיע את הרשת במים, להמתין לדגים שיילכדו בה, ושוב להרים. תמורת כמה רופי ניתן להחליף את אחד הגברים ולהשתתף במלאכת הרמת הרשת.

רשתות הדיג הסיניות ממוקמות על החוף של פורט קוצ'י, לאורך טיילת מצחינה, מלאה פסולת וזוהמה. זהו המקום שתושבי פורט קוצ'י באים לתפוס קצת בריזה ולאכול דג טרי היישר מן הרשת. מסעדות מאולתרות בישיבה תחת כיפת השמיים מזמינות לצלות את הדג עבורך, אבל הצחנה והזוהמה מרחיקים כל מחשבה על כך.

רשתות הדיג הסיניות לעת ערב
טיילת פורט קוצ'י

כדי להשתעמם במופע קטאקלי – קומילי

איך איך לא הזהירו אותי מפני המופע הזה. על דבר כזה ראוי להוציא אזהרת מסע. קטאקלי הוא מופע ריקוד מסורתי ועתיק המבוצע על ידי שני גברים המאופרים בכבדות גרוטסקית כנשים. האמנות בקטאקלי היא יכולתם יוצאת הדופן של השחקנים לשלוט על גלגל העין ושרירי הפנים. שני אלו הם האמצעים העיקריים שבאמצעותם מועבר סיפור העלילה. במקביל, יש בצד מספר, המעדכן בהתפתחויות במבטא אנגלו-הודי כבד ובלתי מובן בעליל לאוזניים שלנו. הוסיפו לזה את המוזיקה המונוטונית המלווה את האירוע, הנשמעת כיבבת רקע אינסופית, וקבלו שיעמום טילים.

חלק מהאטרקציה זה להגיע עד כשעה קודם ולצפות בתהליך האיפור הכבד, ההלבשה המסובכת והאבזור הרב. לא בטוחה עד כמה ההודים עצמם נהנים מזה היום, אבל מסורת זה מסורת ואותה יש לכבד.

קראלה היא יעד אקזוטי ומעניין. איך קרה שהתאהבתי ? קראו מה כתבתי על קראלה ב-ynet

Facebook Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.