סיור רמאדן בג'לג'וליה


ליל רמדאן בג'לג'וליה

סיור בג'לג'וליה עם "דרכים שלובות"

ג׳לג׳וליה. כבר השם מעורר בנו רעד קל. רק לפני חודש נורה למוות מוחמד עדס בן ה-15. יורים שם בחפים מפשע, יורים בנשים, עכשיו גם בקטינים ומי יודע אולי גם באורחים. אולי ניקלע שלא בטובתנו למסלולו של כדור תועה. ולמרות זאת אנו שועטים על כביש 6, בדרך לסיור לילות רמדאן בג׳לג׳וליה מטעם ״דרכים שלובות.״ יש לג׳לג׳וליה מסגד חדש ומרשים. קשה לפספס אותו מהדרך. הוא נראה היטב לנוסעים בכביש 6, במיוחד לנוסעים בכביש 531 המחבר את כביש 6 לרעננה. יש לו כיפה מוזהבת כמו אל אקצה הירושלמי והוא עוצב ותוכנן בהשראתו. השתוקקתי לראותו מבפנים. הסקרנות תהרוג את החתול ואותי, אז הצטרפתי לסיור בג׳לג׳וליה, אבל לא רק עבור המסגד. הסיורים האלה הם הזדמנות להיכנס לכפר ערבי, להפיג חששות, להעמיק היכרות ולהפיל חומות של חשדנות. זהו טיבה של תיירות חברתית, המפגישה בין אנשים ותרבויות ונרטיבים ושבכוחה להביא לקירוב לבבות

ג'לג'וליה היא מועצה מקומית הנמנית עם יישובי המשולש הדרומי והממוקמת בסמוך לכפר סבא. כמו יישובים ערבים רבים היא סובלת מהיעדר תשתיות, ממחסור בקרקעות ותחבורה ציבורית וממחירי נדל"ן גבוהים.

ג'לג'וליה הוא יישוב עתיק יומין וכיום חיים בו כעשרת אלפים ערבים מוסלמים.

אודות "דרכים שלובות"

דרכים שלובות היא עמותה יהודית-ערבית שמקדמת חברה משותפת על ידי פעילות של תיירות חברתית וחינוכית ביישובים ערביים בישראל. הסיורים מודרכים בידי תושב מקומי, שמספר את סיפורו האישי, מספר על היישוב שלו ועל החברה הערבית-פלסטינית בישראל.

באופן מכוון העמותה בוחרת לקיים  סיורים ביישובים ערבים שישראלים לא נוטים לבקר בהם, מחשש בעיקר.

ממליצה מאוד להצטרף לאחד הסיורים הקרובים של "דרכים שלובות" – חלקם כוללים ארוחת איפטאר אצל משפחה מקומית וזו יכולה להיות חוויה נפלאה.

פרטים על הסיורים הבאים באתר דרכים שלובות

החאן הממלוכי בג'לג'וליה

המדריך שלנו ראיד אבו ריא המתין בנקודת המפגש, בסמוך לחורבות החאן הממלוכי. ראיד, בן 55 ואב לשלושה הוא בן ג׳לג׳וליה. הוא בעל תואר שני בכלכלה ובמינהל עסקים ועובד כבנקאי בכיר בבנק בתל אביב. העברית שלו רהוטה וכפי שהוא מספר: ״רק בערב אני מדבר חצי שעה ערבית עם אשתי. כל היום אני בעברית עם יהודים.״

כבר בדקות הראשונות לסיור ניתן להבין שראיד הוא דמות אהובה ופופולארית בג׳לג׳וליה: כולם מכירים אותו, מברכים אותו לשלום, מציעים לו עזרה בהדרכה או שמזמינים אותנו לקפה, למים קרים למה שנרצה. ניכר שהתושבים שמחים ומתרגשים לקראת האורחים היהודים בסימטאות שלהם.

ראיד הוא דוגמה למה שחינוך והשכלה יכולים לעשות והוא אף מעלה זאת במהלך הסיור. לדבריו, השקעה בחינוך של האוכלוסייה הערבית הייתה מחזירה עצמה בגדול ומביאה לעלייה של שלושים אחוז בתל״ג (תוצר לאומי גולמי) ולהפחתה משמעותית באלימות ובפשיעה – בעיה כאובה שעוד ייגע בה בהמשך.

כאמור, נקודת המפגש וגם נקודת ההתחלה של הסיור הייתה בכניסה המערבית לג׳לג׳וליה, מול שרידי החאן הקדום. ראיד סיפר שהחאן הוא אחד משרשרת חאנים לאורך דרך הים או דרך הדואר הממלוכית, שקישרה בין שתי בירות הממלכה: מקהיר בדרום ועד דמשק בצפון. החאן התפרס על פני 5,000 מ״ר וכלל מסגד, באר במרכזו וחדרי אירוח ולינה לאנשים ולבהמות המשא.

מהחאן המפואר נותרו כיום עיי חורבות בלבד, אך לדברי ראיד בקרוב יחלו בעבודות שיפוץ ושימור אך לא בשחזור. ריצוף דק יחליף את הקרקע והמקום ישמש כבית קפה.

ג'לג'וליה

ג'לג'וליה - המרכז העתיק ושכונת העוני

לא הרחק מהחאן נמצאת שכונת העוני של ג׳לג׳וליה שהיא גם האזור העתיק שלה. צפיפות, בתים מתפוררים, סבך חוטי חשמל מאולתרים או פיראטיים. מרבית תושבי השכונה מובטלים. השכונה מתאפיינת בציורי גראפיטי רבים. רובם מהתרבות, המנהגים וסמלים מוסלמים. הציורים נעשו במסגרת ניסיון שיקום לנוער בסיכון.

בנקודה הזו ראיד מרחיב על האלימות והפשיעה בג׳לג׳וליה ובחברה הערבית. לדבריו, הצפיפות, המחסור בקרקעות, היעדר היכולת להרחיב בתים ולבנות לגובה הם חומר הנפץ. סכסוכי שכנים על פלישת מטר לפה או מטר לשם מסתיימים בירי. המשטרה לא טורחת לחקור והזעם רב בקרב התושבים שאיבדו את ביטחונם האישי. הבעיה כמובן מורכבת ומסובכת יותר. אין מדובר בסכסוכי שכנים בלבד. בג'לג'וליה פועל אחד מתוך שבעה מארגוני הפשיעה הגדולים והמסוכנים בעולם  הערבי. ארגון הפשע של משפחת עראר הפועל בג'לג'וליה ובשרון מתמחה בעסקאות נשק, סחר בסמים ובהונאות רכב.

ג'לג'וליה
גראפיטי באיזור העתיק
גראפיטי של "המוסאחר" - האיש שתפקידו להכריז על ה"סוחור" - הארוחה המפסקת
גבב חוטי חשמל מול מסגד ותיק

המסכארה

יש הקוראים למקום  מסגד אבו אל עון, על שם אחד ממפקדיו של צלאח א-דין ויש הקוראים לו המסכארה – מפעל לייצור סוכר. נראה ששתי הגרסאות נכונות כיוון שהמסגד הוסב למפעל סוכר.

רמדאן
המסכארה - מפעל לייצור סוכר

ג'לג'וליה האחרת - של הווילות והאחוזות

סיור רכוב באוטובוס הוביל אותנו לג׳לג׳וליה האחרת: שדרת רחוב רחבה שלאורכה וילות ואחוזות בנויות אבן ובעיצוב אוריינטאלי של כל מצליחני ג׳לג׳וליה, בהם עורכי דין ורופאי שיניים. לראיד עדיין אין וילה כאן אבל הוא בשאיפה. גם בית אבות יש בג׳לג׳וליה – מוסד שאינו אופייני לחברה הערבית. די מהר ראיד מסביר שמתוך 120 מיטות רק 20 תפוסות על ידי ערבים במצב סיעודי וכל היתר – יהודים מיישובי הסביבה.

קצת לפני שג׳לג׳וליה הופכת לעיר רפאים, לפני התפילה הרביעית וסעודת האיפטאר, שאז כל החנויות נסגרות ואין נפש חיה ברחובות, אנו עוצרים אצל ממתקי אל זימאמי, לקיים מצווה קטנה ולאכול קטאיף מסורתי ועוד אי אלה מתוקים שבלתי אפשרי לעמוד בפניהם.

אל רוואדה - מסגד חדש בג'לג'וליה

מסגד בג'לג'וליה

מסגד אל רוואדה המפואר, המלא נוכחות והמשדר עוצמה ומורא בפני האל אינו דומה למסגדי האבן הצנועים מפעם. גם הרמדאן של היום אינו הרמדאן של פעם. חג שאמור ללמד צניעות, ענווה, הסתפקות במועט, איפוק וחשבון נפש הופך למגינת ליבם של אנשי הדת לממוסחר, לצרכני, לחגיגת קניות, מתנות והרבה הרבה אוכל. לדברי ראיד חודש הרמדאן מעלה את הצריכה השוטפת בכ-3,000 שקל למשפחה.

למסגד העצום שיכול להכיל כאלף איש מגיעים כעשרה מתפללים בלבד. הם פורסים את מחצלת התפילה שלהם, מציבים מולם בקבוק מים ותמר כדי לשבור את הצום, בדיוק כפי שנהג הנביא מוחמד.

בינתיים האימאם שר לכבודנו מספר פסוקים, המואזין קורא למתפללים, אבל למעט אלה שהגיעו, כולם עסוקים בביתם בהכנות לארוחה. גם אשתו של ראיד וילדיו ממתינים לו לארוחת האיפטאר וכולנו נפרדים בברכת רמדאן כארים.

אני מרהיבה ומתיימרת לומר בשמי, בשם קבוצת הסיור ובשם כל תושבי מדינת ישראל שאנו נכונים ובשלים לקירוב הלבבות. השאלה אם גם הג׳לג׳ולתים ויתר החברה הערבית מוכנים לקירוב לבבות בינם לבין עצמם בתור התחלה.

או כפי שמסכם ראיד: "אם כולם היו פועלים לפי עקרונות הדת ומאמצים את האיפוק, הצניעות וחשבון הנפש – הכל היה יותר טוב."

174838669_10225940330678550_3850194913695968287_n
האימאם שר בפני הקבוצה מספר פסוקי קוראן
תפילה רביעית ושבירת הצום

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

אולי יעניין אותך לקרוא על:

Facebook Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.