איפה אתם בכריסטמס?


איפה אתם בכריסטמס?

מה יש באורות האלה שגורם לכולנו להימשך אליהם כמו פרפרים לאש?

כבר 1.1.2022 ועדיין לא קיימתי את מצוות הכריסטמס. עדיין לא יצאתי לחזות באורות המנצנצים ועדיין לא הצטלמתי על רקע אשוח מלאכותי, מקושט ואימתני. לא הטרחתי עצמי למושבה הגרמנית הסמוכה למקום מגוריי, לא הרחקתי לסמטאות נצרת, מעיליא או ירושלים וגם לא הייתי בין המהדרין הטסים במיוחד לצורך כך. לא כי כופרת אנוכי ולא כי איני שומרת מסורת. סתם לא יצא.
בעוד מצפוני נוקף בי ודוחק בי לצאת אל האור בטרם ייעלם, עצרתי ואמרתי לו: רגע! בפעם האחרונה שבדקתי היהודים הם אלה שאמורים היו להיות אור לגויים… אז איך קרה שאור הגויים הפך להיות אור ליהודים והם נמשכים אל אורות הנוצרים כמו פרפרים לאש?
איך קרה שכבר בהפציע נובמבר חשים היהודים איזה דגדוג קטן בבטן, מלווה בכמיהה לעיר נוכרית, רצוי אירופית, מקושטת ומנצנצת, והם אצים רצים להבטיח את מקומם על הטיסות שאל ארצות הקור? איך קרה שיהודים מפנטזים על שווקי חג מולד עם ישו קטן בעריסה מעל ערימת חציר ועם מריה הבתולה רוכנת מעליו? איך קרה שאדום-ירוק-זהב ומיצגי אורות מרהיבים מעבירים אותנו על דעתנו ומביאים אותנו כמעט לכדי עבודה זרה ולכפירה בעיקר? איך קרה שמידע על שווקי חג המולד השווים ביותר הופכים לסחורה החמה העוברת לסוחר?
כשאני חושבת על זה, כחילונים, יש חגים שאלמלא השבתון המובנה ואיזו ארוחת חג – לא נטרח על המצוות מסביב. פורים למשל הופך כמעט חסר משמעות כשהילדים גדלים. בית כנסת? קריאה במגילה?? מה פתאום? כך גם בראש השנה. לא תשליך ולא בטיח. אבל כשמדובר בכריסטמס…
לא חיפה ולא נצרת, לא שפרעם ולא מעיליא המקושטות והמנצנצות יספקו אותנו. אנחנו רוצים את הדבר האמיתי, את אירופה או אמריקה, כדי לקיים את המצווה כהלכתה.

כריסטמס - חג או קמפיין שיווקי לנצרות?

בואו נודה על האמת: כולנו מתקנאים בחג היפה הזה ורוצים לנכס משהו ממנו לעצמנו, כי מכל חגי האורות שבעולם – הדיוואלי, חג הפנסים הסיני – אנחנו נשארנו עם חנוכה. פך שמן קטן, שמונה להבות – וגם אלה רק בשיא – וגם אותן איננו מקפידים להציב על אדן החלון כדי לפרסם את הנס. אבל את נס מולד המשיח ישו? נקפיד גם נקפיד לחגוג בהמונינו בחוצות אשכנז על אף שהמשיח נולד לא רחוק מאיתנו, ממש כאן אצלנו, על ציר נצרת בית לחם.
במאבק שבין האור של הרוח לבין האור של החומר, ניצח הפעם האור הפיזי והגשמי. חג המולד ושווקי חג המולד פרצו מזמן את גבולות הדת והפכו לחגיגה צרכנית כלל עולמית. זהו חג ממוסחר לעילא ולעילא. מתנות בתוך גרביים ומתנות קשורות בסרט למרגלות האשוח, שווקי חג מולד עם דוכנים מעוצבים ומוארים, מאות יצרנים מציגים עוגות וממתקים, יין חם וקינמון, פאפא נואלים ועצי אשוח קטנים, מופעי רחוב ושירים במנעד מתוק של מובייל תינוקות על רקע נפילת פתיתי שלג רכים. זהו קמפיין השיווק השנתי של הנצרות והוא כל כך יפה, רומנטי ופתוח לכל נפש – ללא הבדל דת גזע ומין ואנחנו רוצים גם! זהו יום הולדת שהפך לחג שחוגג לידה ולא עוד חג שבו ניצלנו בשן ועין מעוד צורר שאיים לכלותנו ושרק בזכות איזו אסתר או יהודה המכבי או אלוהים בכבודו ובעצמו אנחנו עדיין כאן.
אז תנו לי לטעום קצת מהשמחה והיופי הזה, מאיך מרגיש לחגוג חג שהורתו בלידה ולא במוות, עם סנטה, הסבא החביב, שבאמת מגיע ומגשים משאלות ולא עם איזה אליהו הנביא מסתורי וחמקמק.
אז לא, אנחנו לא נוסעים כדי לחגוג את כריסטמס רחמנא ליצלן. לא עבור ישו אנו נוסעים. אנחנו הרי יהודים. אנו גם לא שוכחים מי דחק את הדת שלנו הצידה ורדף אותנו לאורך הדורות, והקים עלינו את האינקוויציה וגירש אותנו מספרד ותפל עלינו עלילות דם ופרוטוקולים של זקני ציון ושם אותנו בגיטאות ובמחנות השמדה. אבל עכשיו כריסטמס ואנחנו רוצים לנכס לעצמנו משהו מכל היופי הזה בלי לחשוב יותר מדי על זיקתו לנצרות. את סוף השנה האזרחית אנו חוגגים – אנו מספרים לעצמנו ועולים על המטוס. כולנו הרי מנהלים את חיינו לפי לוח השנה הזה – אנו מספרים לעצמנו ועולים על המטוס.

כריסטמס וחנוכה - חנוכריסמס

אז תנו לי להרגיש לרגע חלק מסצנה הוליוודית גנרית של אח מבוערת, אשוח מקושט, סוודרים בדיגום איילים ומצנפות על הראש, פתיתי שלג מבעד לחלון, משפחה מאושרת מתכנסת וג׳ינגל בל, ג׳ינגל בל.
מבטיחה להדליק חנוכיה ולהכין מטבח מצר המנבח – אם יש מישהו שפיצח את המתכון.
גילוי נאות: התמונות משנים שבהן התאפשר יותר לקיים את המצווה כהלכתה.
שנת 2022 נפלאה חברים!

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

Facebook Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.