ציפורי – ציפורי קטנה לחשה לי


ציפורי קטנה לחשה לי

ציפורי - מדריך לאטרקציות ולינות

ציפורי קטנה לחשה לי שדברים טובים קורים בין השבילים של ציפורי, שפע של אטרקציות בציפורי, ויצאתי לבדוק. עד לפני שבוע ציפורי הייתה בשבילי עוד מושב עולים מנומנם מז׳אנר סוף העולם שמאלה, שהנחיתו עליו עולים הלומים באישון ליל ואמרו להם ״ברוכים הבאים לארץ הקודש, אבל עכשיו: תתמודדו״! ציפורי לא נתפסה בעיניי כיעד תיירותי, למעט הגן הלאומי שבקרבתה, שביקור בו מצריך חשק מסוים לעתיקות והיסטוריה – אבל חוץ מזה – פיגור סביבתי מוחלט מצדי. לא ידעתי דבר על ציפורי למעט העובדה שחברתי הבלוגרית ויקי גורשטיין מתגוררת בה ומעבירה סדנאות אוכל לטיני, אבל על ויקי והטעמים מקצה העולם שלה עוד ידובר בהמשך.

ההפתעה התחילה כבר בכניסה הפסטורלית לשבילי המושב ציפורי, שמשני צדיהם בתים פרטיים עם גינות מטופחות. שיחי הבוגונביליה השופעים, מנקדים בסגול בוהק את שפע הירוק והצומח שמכל עבר. מדי כמה מטרים שלט חינני מפנה ליקב, או למשק גבינות או לאירוח כפרי וזה נראה מסקרן מרגע לרגע. הסלוגן "דברים טובים בשבילי ציפורי", שמשמש את דף הפייסבוק של תיירני ציפורי, מתממש מולי בלייב.

חצי שעה מהבית וכבר עולם אחר. אני עדיין לא רוצה לעבור לגור כאן, אבל ציפורי מסתמנת כיעד מושלם לחופשה מסוג ה-slow tourism – תיירות איטית – טרנד חדש שכובש אט אט את סגנון הטיולים. הרעיון שבבסיס הטרנד הוא לבחור מקום כבסיס לטיולי כוכב. לקחת את הזמן ולא לרוץ ממקום למקום כדי להספיק. לנסוע פחות במכונית וללכת יותר ברגל, להתמקם, להירגע, להכיר את המקום ואת התושבים, לתפוס שיחה, להסתלבט בבית קפה, לא לסמן וי ולעבור הלאה, לא לתכנן יותר מדי ולהשאיר מקום להפתעות ולגילויים שמחוץ למסלול השחוק, כי בסופו של דבר אלה המקומות היותר מרגשים והבלתי נשכחים.

מודה שבאופן אישי אין לי אומץ להתנסות בתיירות איטית בחו"ל, אבל כשמדובר בארץ – מה הלחץ? תמיד נוכל לחזור בשנית ובשלישית. סגנון הטיולים הזה של תיירות איטית מאוד מפתה אותי, הוא תמיד מנקר בראשי במהלך טיולים בחו"ל, אבל ה-FOMO תמיד גובר עליי. בציפורי, שלפעמים נראית טוסקנה ולפעמים פינה בכפר יווני, אני רואה את זה קורה: יומיים שלושה של מנוחה בצימר מול הנוף הירוק של בקעת בית נטופה בלי למהר לשום מקום. כל מה שצריך נמצא כאן: פעם נצא לטיול סוסים, פעם נשב במרפסת הציורית של יקב ציפורי, נשתה יין ונאכל את הגבינות המצוינות של צאן אל, פעם נבקר אמן מקומי ופעם נזמין מויקי סלסלת פינקניק ונצא לאכול אותה ביער ציפורי הסמוך. ואם נרגיש שרמות האדרנלין בדם יורדות עד לרמה מסוכנת, תמיד נוכל לצאת לסיבוב ריינג'רים אתגרי.

יוון בציפורי (חנות על עלים)
ציפורי, אטרקציות בציפורי
טוסקנה בציפורי (יקב יונה)

דברים יפים שפוגשים בשבילי ציפורי

ציפורי
בריכת נוי, יקב ציפורי
אטרקציות בציפורי
מרכז על עלים
צימר כפר ציפורי

אטרקציות בציפורי

חוות הסוסים רנצ'ו מניס - יש סוסים שמבינים עברית

הגעתי לציפורי בעקבות סיור היכרות עם כמה מתיירני ציפורי, שהחליטו לחבור כוחות כדי לקדם את התיירות בציפורי והסביבה. נקודת המפגש הייתה חוות הסוסים רנצ׳ו מניס והתכווננו לאטרקציה המלהיבה של המקום: השבת העדר מהמרעה אל התאים, המתרחשת בין השעות תשע לעשר בבוקר. אם אתם סקרנים  לדעת איך גורמים לכשמונים סוסים – שרק רוצים להמשיך לנשנש בכייף שלהם עשבייה יבשה  – לשעוט חזרה בדיוק  אל התאים שלהם, אתם יותר ממוזמנים להתקשר ולתאם. התמונה הזו של העדר השועט לקראתך והמתגלה מרחוק מתוך ענני האבק היא הכי מערב פרוע. 

אם החמצתם את האטרקציה הזו, תמיד ניתן לתאם לטיול סוסים רגוע במסלול המתפתל בין גבעות ציפורי, הבוסתנים, אמת המים והמצודה של ציפורי. מומלץ להגיע באביב ובתקופת הנביטה והפריחה כשהכל ירוק. עכשיו, כשכבר התחילו הגשמים, זה או טו טו קורה.

123139250_10224616484143214_4230527879459794355_n

כיוון שהסוסים ברנצ'ו מניס גדלים בשיטת המרעה הפתוח ולא בתאים, הם נחשבים רגועים יותר ומתאימים לרכיבה טיפולית: כשהחווה לא עוסקת בתיירות היא משמשת לטיפול באנשים עם בעיות פיזיות ונפשיות במימון של קופות החולים.

לינה בציפורי

אחוזת ציפורי - ספא, אירוח וריינג'רים

במעבר חד מאווירת המערב הפרוע והנוף הקשוח עברנו למתחם אירוח  מטופח בלב מדשאות נוצצות וגינון מסוגנן. המתחם מתאים מאוד למשפחות ולחבורות, אבל גם לזוגות. בחצר המתחם  מנגל, בית עץ ומתקני משחק לילדים, שולחן כדורגל, שולחן טניס, פינת חי ופינת ליטוף, סוסים וסוסי פוני.

לשוחרי טיפולי הגוף הוקצה אזור ספא עם מגוון טיפולים ולשוחרי  האקסטרים מציעים  בעלי המקום חוויה חדשה, וגדושה באדרנלין: טיול אתגרי על הריינג'רים הקשוחים שאוכלים בלי מלח כל עלייה, בור או מהמורה. איך אני יודעת? פשוט: יצאנו לסיבוב טעימה על הריינג'רים ודגמנו עלייה וירידה תלולה, בורות ועוד כהנה מהמורות. המסלול עובר  ביער ציפורי ומעיינות האזור. הנסיעה נערכת תחת הליווי הקפדני של אייל, הבעלים, שדואג להסביר איך להשתמש בכלי ואיך לצלוח בשלום מהמורות שהדעת לא סובלת לעבור.

לאתר אחוזת ציפורי >

ציפורי אטרקציות

היין - של יקב ציפורי, והגבינות - של צאן אל

בית אבן נושן ורומנטי, עם תריסי עץ צבועים בכחול של אי יווני וטרסה משובבת עטורת גפנים משמש כמרכז המבקרים של יקב ציפורי.

עפרה ועמוס גוירצמן הקימו כאן יקב בוטיק צעיר עם יינות מעולים: שלושה סוגי יין אדום: שירז, פטיט סירה ובלֶנד של השניים, ושני יינות לבנים: שָנין בלאן, וגוורצְטרָמינֶר. בינתיים, הענבים מגיעים ממקורות משובחים בגליל ובגולן עד שהכרם הצעיר הסמוך לבית האבן יגיע לתנובה מסָפקת.

ניתן לערוך סיורים ביקב ובכרם, לשבת בטרסה היפה, לטעום יין וללוות אותו בגבינות המשובחות של צאן אל, תוצרת ציפורי כמובן.

לעמוד הפייסבוק של יקב ציפורי

 

לינה בציפורי: כפר ציפורי - מתחם אירוח עם קבר תנאי

מיץ' פילצר יהיה המארח שלכם בבתי האירוח של "כפר ציפורי" – אם תחליטו ללון כאן. מיץ', יליד ניו יורק, שסוחב מבטא אמריקאי כבד, הוא איש חרוץ, עם ידיים טובות וחזון. בקלות אפשר לדמיין אותו כחקלאי בערוגות הדלעת של ויסקונסן. אבל מיץ' וסוזי רעייתו בחרו בציפורי והקימו במו ידיהם את מתחם האירוח אי שם בסוף שנות התשעים. הכפר עטוף במטע רימונים יפהפה ומשקיף לנוף הציורי של בקעת בית נטופה ורכסי הגליל התחתון.

 בכפר יש מקום ליותר מ-50 איש. יש חמש בקתות שמתאימות למשפחות ולזוגות, ובית אחד גדול – "המצודה" שנבנה בהשראת המצודה העתיקה של ציפורי.  המצודה יכולה להתאים לחגיגה משפחתית קטנה, של עד 18 אנשים או למספר זוגות שרוצים לבלות יחד. בנוסף לכל הפסיליטיס של מקרר, מיקרוגל ופלטה חשמלית, השוס של המקום הוא מרפסת העץ המשקיפה לנוף, שכוללת גם גריל לשימוש המתארחים. העיצוב הפנימי ספון העץ מעניק תחושה של שלה אירופי. לארוחת בוקר תקבלו את גבינות צאן אל וביצים מהלולים שנאספו באותו הבוקר, ובערב תוכלו לטעום את היין של מיץ', מהיקב הפרטי שלו, "יקב כפר ציפורי", שמשמש לצורכי אירוח בלבד עם 1,000 בקבוקים בשנה – תוצרת הענבים מהכרמים של מיץ'.

לאתר כפר ציפורי>

קבר רבי יהושע בר לוי – ד"ש מהעבר אל ציפורי הקדומה

תוך כדי בניית מתחם האירוח, המצודה, גילה מיץ' פתח למערת קבורה מתקופת המשנה, הנושאת את השם רבי יהושע בר לוי ולצידה פסיפס של ששת סדרי המשנה. רבי יהושע בר לוי נחשב לאחד מגדולי האמוראים באותה תקופה. כשמיץ' מקריא בפנינו במבטאו האמריקאי כתובות בארמית שוטפת, הוא גם מגלה שהיה בעברו תלמיד ישיבה.

הגילוי המסעיר חייב דיווח לרשויות שביקשו לטפל בממצא הארכיאולוגי, אבל לאחר שמיץ' התחייב בפני רשות העתיקות לטפח ולשמור על המקום בכספו, הוא הפך את  המקום למעין בית כנסת פתוח (תואם קורונה) והוא פתוח ונגיש לציבור ללא תשלום. מדי פעם מתקיימות במקום בר מצוות אינטימיות כשמרחב המצודה משמש לאירוח. 

הימצאותם של קברים עתיקים במרחב ציפורי אינם עניין יוצא דופן. ציפורי הייתה בעבר בירת הגליל, מקום מושבו של הסנהדרין ובה נחתמה המשנה על ידי רבי יהודה הנשיא (הקבור בבית שערים). בשטחי המרעה של ציפורי פזורים סרקופגים עלומים, שחלקם משמשים שוקת לסוסים.

במרחבי ציפורי התיישבו בני אדם מאז התקופה הניאוליטית, לפני כעשרת אלפים שנה, ומאז עברו בה בני עמים רבים ותרבויות שונות שכל אחד מהם השאיר בה את חותמם: החשמונאים, היוונים, הרומאים, הביזנטים, הצלבנים, העותמנים ואפילו הבריטים.

 

יקב יונה - צריכת יין כחוויה - אטרקציות בציפורי

לקראת שעת צהריים הגענו ליקב יונה הצעיר, שם כבר ארוחת הצהריים הייתה פרוסה על השולחן, אבל קודם התפנינו לשמוע את סיפורו של גל יונה, איש צעיר שחולם רחוק. גל הוא בכלל מהנדס מכונות, שהחיים הובילו אותו לחקור תחומי עניין נוספים עד שהתאהב בכרמים וביין והחליט שהוא רוצה יקב משלו. באמצעות מימון המונים גייס 100 אלף שקל ונטע כנות בכרם, שלאחרונה הורכבו עליו זני הגפן. ההמשך ימומן בעזרת תרומה של 25 שקלים – מחיר גפן אחת – המעניקה לתורם תעודה של investor sertificate  ותמורת ארבע גפנים מקבלים תעודה המקנה כוס יין חינם בבוא היום. עד שזה יקרה גל לא מוותר על החלומות והוא יוצר במקום חוויית אירוח של יין (מיקבים אחרים) עם גבינות צאן אל ומתכנן מסיבות כרם שלוש עד ארבע פעמים בשנה.

גל הוא הציוני החדש והמודרני, עם חשיבה עסקית וחברתית רחבה, המשולבת בהרבה תעוזה. בקתת השביליסים ששיפץ והתורמת לנופך הטוסקני של המקום היא דוגמה לכך. מבנה הרפת הראשון של ציפורי שעמד נטוש שנים רבות קיבל מתיחת פנים, עיצוב פנים חמים וביתי עם שולחן  ומפה לבנה, כוסות יין, כירה קטנה לבישול וכיור עם מים זורמים. הבקתה עומדת לרשות מטיילי שביל ישראל חינם אין כסף לאירוח ולינה.

ציפורי, אטרקציות בציפורי
בקתת השביליסטים

גבינות צאן אל

את גבינות צאן אל פגשנו מספר פעמים לאורך היום.  מחלבת הבוטיק הזו מייצרת גבינות עזים וכבשים כפריות בעבודת יד והחיסרון היחיד שלהן הוא שהן טעימות מדי ומשמינות מדי: המגוון רחב והמבחר מבלבל: רכות וטריות, טבולות בשמן ובתבלינים, גבינות בשלות וקשות, גבינות צרפתיות מכוסות עובש וגבינות מכוסות פחם או אפר. 

 לאתר צאן אל >

קולינריה: טעמים מקצה העולם - ויקי גורשטיין

ויקי גורשטיין מציפורי היא בכלל מהנדסת תוכנה, שנסעה בעקבות בעלה לשליחות בצ'ילה, התאהבה במטבח הלטיני. בהתחלה דרך חברות מקומיות שלימדו אותה מספר מתכונים וזה המשיך בהשתלמויות וקורסים מקצועיים. את כל הטוב הזה היא מעבירה כיום בארץ בסדנאות אוכל לטיני בקבוצות אינטימיות. למטיילים באזור מוצעת, בתיאום מראש, סלסלת פיקניק ממיטב המטבח הלטיני ומיטב תוצרת ציפורי.

הכרם הצעיר של יקב יונה היווה תפאורה נאה לשולחן העמוס מטעמים שויקי פרסה בשטח: אמפנדס תירס ואינצ'ילדה ממולאת בטטה ושעועית שחורה היו הבסיס הלטיני ולצידם  סלטי קינואה וחסה ישראלים.

אם תרצו להתנסות בעצמכם במטעמים לטינים וגם לקרוא על הרפתקאות ויקי ומשפחתה בדרום אמריקה, קפצו לבלוג שלה – טעמים מקצה העולם.

על עלים - חקלאות אחרת

ציפורי, מתברר, היא גם בית גידול אורגאני של כ-250 מינים של צמחי מרפא, שפורחים ומשגשגים בחוות "על עלים". מ-250 המינים מפיקים כ-2,000 מוצרים שונים – בין אם מהשורש, העלים, הזרעים או הפרחים. פרץ גן, אגרונום ומומחה בתחומו הוא שהקים את החווה המופלאה הזו.

ההתחלה של המגוון המרשים הזה הייתה צנועה, עם צמח אחד, בן חרצית, שגדל בר בטבע. בתום סדרת ניסויים הוכח שהצמח יעיל במניעת דלקות ולטיפול במיגרנות. לאחר ששווק בהצלחה, הצמחים האחרים הגיעו בעקבות בן החרצית. כיום הצמחים משווקים למטפלים, להרבליסטים, לבתי טבע ולבתי מרקחת, ובשנה האחרונה המקום נפתח לקהל הרחב ולא רק לאנשים מהתחום. ניתן לקיים כאן סיור בן חצי שעה עד ארבע חמש שעות להכרת הצמחייה.

מומלץ לתאם סיור בגן, שישלב הרצאה, מפגש עם הרבליסט וסדנה לרקיחת תכשיר כלשהו.

אפשר סתם לבקר בחנות ובמרכז המבקרים הממוקם בבית אבן יפהפה בחצר נפלאה ולרכוש ממוצרי הבית.

לתיאומים – בדף הפייסבוק של על עלים >

סטון ביי סטון - מפעל לייצור אבני פסיפס בבירת הפסיפים

דוגמה ליצירה על אחד מקירות המפעל
מכונות שיכולות לייצר 2000 אבנים בדקה לעומת 200 בשיטה הידנית

סטון ביי סטון הוא מפעל לייצור אבני פסיפס שהחל את דרכו בכפר סבא עם סדנאות לאמנויות קדומות. לאחר שהעביר מספר פעמים את הסדנאות גם בציפורי, הגיעה לאוזני הבעלים שמועה על משק נטוש שעומד למכירה ובו ביום החליט להעביר את הסדנאות ואת משפחתו לציפורי. ייתכן שיד המקרה היא שהביאה אותו מכפר סבא לציפורי, ואולי אין זו יד המקרה כיוון שאין מתאימה מציפורי למפעל כזה. ציפורי היא בירת הפסיספים. השתמרו בה 11 פסיפסים המתארים את חגיגות עליית מפלס הנילוס והם נמצאים בגן הלאומי הצמוד למושב. מאז הגעת סטון ביי סטון לציפורי הוא מקיים שיתוף פעולה של סדנאות פסיפס עם הגן הלאומי. במפעל מועסקים אנשים עם צרכים מיוחדים.

ריש לקיש - שמן זית אורגאני

ריש לקיש היה אחד מגדולי האמוראים של ארץ ישראל, שמוצא משפחתו היה ככל הנראה מציפורי וזה השם שבחרה משפחת נוי מאיר לבית הבד האקולוגי שלהם. בית בד שהוא עסק משפחתי של אמא-אבא ושישה אחים שאוהבים לעשות דברים יחד ולעבוד יחד.

בריש לקיש מפיקים שמן זית מעצים בני מאות שנים הגדלים למרגלות גבעת ריש לקיש וכאן אנו פוגשים את איילה, אגרונומית במקצועה, 12 שנים בענף הזיתים ואחת מבני המשפחה. איילה מובילה את הסיור במקום ולטענתה, כ-70 אחוז משמן הזית בארץ הוא מהול, מזויף או באיכות נמוכה ממה שרשום על התווית. אחרי שתשמעו מאיילה איך שמן טוב צריך להיראות ותלמדו ממנה איך טועמים שמן, ספק אם תמשיכו לקנות שמן זית בסופר או מבית בד שלא מקפיד על כל השלבים. שמן זית הוא מוצר עדין ואיילה מפרטת  מהן הסכנות האורבות לו:

אור – חובה לאחסן בבקבוק כהה ואטום ולא בשקוף שמושפע מאור הניאון בסופר.

פלסטיק  – אחסון בג'ריקן פלסטיק צהוב (הפלסטיק מתחמצן ומשחרר חומרים מסרטנים).

משקעים  – (שמן שלא עבר סינון והמשקעים הרבים גורמים לעיפושו).

חום  – (לאחסן בארון).

הזמן – (לא להחזיק יותר משנה עד שנתיים כי אז מאבד ויטמינים ונוגדי חימצון).

אוויר – (פתיחה וסגירה מרובים מחדירים חמצן לשמן ומקלקלים אותו).

בסופי שבוע עורכים בני המשפחה סיורים להכרת תהליך ההפקה של שמן זית, ולאחרונה נפתח במקום גם בית קפה קטן, המגיש קישים, עוגות ואוכל ביתי. כמו כן נערכות בבית הבד סדנאות שונות בנושא בנייה בבוץ, גידול גינת ירק אורגנית ועוד. בעונה ניתן להשתתף במסיק זיתים ובכבישת זיתים.

לאתר ריש לקיש> 

משפחת ריש לקיש (צילום מתוך עמוד הפייסבוק)
פנכת גרגרי רימון בשמן זית לימוני

אטרקציות בציפורי: בחצר האחורית - גראז' סייל בציפורי

מאירה צור היא הבעלים הגאה של שוק הפשפשים הקטן-גדול הזה, אבל מאירה צור היא הרבה יותר: היא הרוח החיה של המיזם "דברים טובים בשבילי ציפורי". מאירה צור היא אישה של שמחת חיים, של  שמחת עשייה ויצירה. האנרגיות הטובות האופפות אותה ליוו אותנה לכל אורכו של היום הארוך הזה וניתן היה לחוש בהן בכל רגע ורגע.

מאירה צור, כמו יונה גל וויקי גורשטיין, נטשה אף היא את המדעים המדויקים לטובת עשייה חברתית ועסק עם נתינה. היא הלכה אחרי האני מאמין שלה, ולא ויתרה על החזון שלה לראות את תיירני ציפורי עובדים יחד, משתפים פעולה ומספרים סיפור משותף שיעיף את התיירות באזור. כבר ארבע שנים שהיא מלווה בהתנדבות את פיתוח התיירות בציפורי. בחצי השנה האחרונה חברה לרינת בין ולגאי מלל שתורמים את הפן והליווי המקצועי.

החצר האחורית שלה היא גן עדן לחובבי וינטייג', עתיקות, שווקי פשפשים ולמחפשי מציאות. אני אחת מהם. יכולה להסתובב כאן שעות.

המיזם הזה שהתחיל כגראז' סייל ברפת הישנה של הסבא מושתת על כלכלה מקיימת: 25% מערך הפריט חוזר לבעליו (או מומעבר לתרומה), ו- 10% נוספים מועברים כתרומה כספית. הפריטים מגיעים ממגוון מקורות: הורים שנפטרו וצריך לפנות את הדירה, אנשים שעוברים לבתי אבות, או אנשים שמבקשים לרענן ולחדש את הבית.  לדברי מאירה החלק המרגש ביותר בעסק הוא לשמוע את סיפורו של הפריט. אנשים אוהבים לשמוע את הסיפור וללמוד משהו על מי שהיה שלו לפניהם.

לעמוד הפייסבוק של החצר האחורית >

אנשים טובים באמצע הדרך

הביקור בציפורי תופס אותי בין סגר קורונה השני לבין השלישי שאולי יבוא, באווירה לאומית מדכדכת מול כלכלה קורסת וזעקת העצמאים הקורסים. הביקור הזה היה ביקור של תקווה ושל עידוד. הוא היה הוכחה נוספת לכך שהארץ שלנו משגשגת ושכלכלתה פורחת בזכות שכמותם. בזכות יזמים עם מעוף וחזון, עם ציונות וערכים, שאוהבים את מה שהם עושים, אוהבים את המקום שהם גרים בו והוא חשוב להם. ואת זה אף קורונה לא תנצח ואף לא ניהול ממשלתי כושל.

הצטרפו למנויי בלוג "הטוריסטית" וקבלו מדי פעם טיפ על יעד מגניב או מסלול שווה

Facebook Comments


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

7 מחשבות על “ציפורי – ציפורי קטנה לחשה לי